>Sursilleistä


>Viime päivinä olen syöttänyt tietokantaani Sursillien suvusta muutamia haaroja jotka johtavat serkkuuni Pasiin ja hänen lähisukuunsa eli isoaitiin Almaan. Toistaiseksi tietokannassani on kaksi haaraa jotka johtavat Almasta Erik Ångerma-Sursilliin joka siis eli 1500-luvun alkupuolella Uumajan seudulla Tegin kylässä. Hän oli suurtalonpoika, kauppias ja valtiopäivämies. Hän joutui vaikeuksiin Kustaa Vaasan kanssa sillä hänen toimittamansa Norrlantilaisherkku hapansilakka ei maistunut siihen tottumattomille sotilaille vaan he tekivät syömälakon. Jupakan jälkeen Erik Ångerman otti viralliseksi sukunimekseen Sursill.

Käsittääkseni pitäisi löytyä vielä ainakin kolmas ketju noiden kahden edellä mainitun henkilön välillä mutta se vaatii vielä vähän lisätutkiskelua.

Erikin tytöistä useampia ja yksi avioton poika Hans sekä Östen-pojan lapsia muutti Suomen puolelle ja pääosin tuli naiduksi pohjalaisiin pappisperheisiin. Vuosisatojen saatossa nuo pappissuvut kytkeytyivät sitten lähes kaikki enemmän tai vähemmän tuohon alkuperheeseen.

Uusimmassa Genoksessa oli artikkeli Sursill-suvun ”löytäjistä”. (Sukua on alettu kirjata muistiin jo 1600-luvulla.) Siinä tuotiin esiin viittaus 1600-luvun lähteeseen jossa esitettiin epäilys siitä, että Erik Ångerman-Sursillin vaimo Dordi saattaisi kuulua Ruotsin puolella vastaavassa asemassa olevaan Buré-sukuun. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa varmoja todisteita. Ehkä tuokin olisi mahdollista vahvistaa geenitutkimuksella?

Yhdestä sivuhaarasta löytyi myös Pasille esivanhemmaksi Turussa 1600-luvun puolivälissä pormestarina ja valtiopäivämiehenä vaikuttanut Lars Brochius.

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s