Matti Tylsän/Kataja eli Enqvistin (s. n 1655, haudattu Oulussa 2.3.1729) suvusta


Image

Kuvassa Matti Tylsä eli Kataja vaimosa Riitan ja anoppinsa Riitan kanssa Oulun n.1712- kinkerikirjassa.

Tutkittuani ansiokkaiden sukututkijakollegojeni avustuksella edellisessä kirjoituksessa mainittun Haapajärven lukkarin Tuomas Enqvistin taustoja olen tähän mennessä saanut selville mm. että Tuomaksen isä mitä ilmeisemmin oli oululainen tynnyrintekijä Matti Tylsä, myöhemmin Kataja eli Enqvistinä tunnettu. Tuomas oli ilmeisesti hänen ja hänen ensimmäisen Riitta-vamonsa poika. Koska Tuomas oli syntynyt Haapajärven rippikirjojen mukaan noin 1695 ei tuolta ajalta ole Oulusta rippikirjoja. Henkikirjassa Matti Tylsä ja vaimonsa Riitta sen sijaan mainitaan noihin aikoihin. Myöhemmin 1720-luvulla Tuomas vaimoineen mainitaan Matin pojaksi Oulun rippikirjassa. Ensimmäinen Riitta-vaimo ilmeisesti kuolee joskus 1600/1700 vuosisatojen vaihteen tienoilla ja Matti menee naimisiin Brita Kataja eli Enqvistin kanssa 1710-luvun alkuvuosina ja tullee Kataja-Enqvisteille ”kotivävyksi”. Tämä Brita Kataja eli Enqvist taas on aiemmassa artikkelissa mainitun Haapajärven kappalaisen Johan Enqvistin sisko. Oulun kinkerikirjassa 1712 tämä Matin vaimo Brita mainitaan ensin äitinsä Britan (joka silloin oli Pekka Katajan leski) kanssa kirjan alkusivuilla. Myöhemmin mitä ilmeisemmin sama tyttö-Brita ja ja äitinsä Brita mainitaan Matti Tylsän yhteydessä. Tämän noin  1715 vuoden jälkeen Matin sukunimeksi vaihtuu Kataja eli Enqvist. Ainoa järkeen käypä syy miksi näin tapahtuu on juuri tuo edellä kuvaamani avioituminen nuoremman Brita Katajan kanssa. Oulun rippikirjojen alkaessa 1720-luvulla tämä toinen Riitta-vaimo on jo kuollut ja Matti on naimisissa Liisa Iisakintytär nimisen naisen kanssa. Tämän kolmannen vaimon kanssa Matilla on ainakin yksi poika, Antti nimeltään.

Oulun historiakirjan mukaan Oulussa vaikutti 1600-luvun lopussa kolme tynnyrintekijää. Koska tuolloin pyrittiin avioitumaan hyvinkin tiukasti säädyn mukaan, olen ajatellut että nuo Katajatkin voisivat olla (nimestäkin päätellen) tynnyrintekijöitä.

Kollegalta sain selville että Tuomas Enqvist toimi ennen Haapajärvelle lukkariksi tuloaan voutimiehenä eli eräänlaisena ulosottomiehenä ja oli ollut oikeudessa. Joku kalastaja oli nimittäin lyönyt häntä, koska kalastajan mielestä Tuomas oli vaatinut häneltä liikaa veroa. Tuomas oli mennyt naimisiin Anna Repo nimisen lesken kanssa arviolta noin vuonna 1720, Seuraavan sukupolven esi-isäni Paavo Tuomaanpoika syntyy jossakin 8.4.1721 myöhempien rippikirjojen mukaan. Oulun syntyneiden kirjat alkavat vasta vähän myöhemmin ja niissä mainitaan Paavolle kaksi nuorempaa sisarusta joista toinen syntyy kuolleena. Anna-vaimolla on myös lapsia aikaisemmasta avioliitosta Esko-nimisen miehen kanssa. Tästä aiemmasta avioliitosta minulla ei ole toistaiseksi muuta tietoa kuin nuo kaksi Haapajärvelle muuttanutta sisarusta. Isosiskopuoli Kaisa elelee itsellisenä Sorola nimisenä Haapajärvellä kunnes katoaa jonnekin siinä vaiheessa kun  Haapajärven kirkonkirjoissa on aukko (1763-1777). Isovelipuoli Filip perusti Vilppolan uudistilan ja kuolee ilmeisesti siellä noin 1764. Filipillä on ilmeisesti Haapajärvellä enemmänkin jälkeläisiä.

Paavo Tuomaanpoika Enqvist/Sorola/(Joki)Tulppo saa Haapajärvellä runsaasti lapsia ja hänen jälkeläisiään on ilmeisesti Haapajärvellä ja lähikunnissa runsaasti. Tutkin vastikään hänen Vappu-tytärtään, josta minulla ei ollut aiemmin täydellisiä tietoja. Sain selville että hän muutti miehensä Matti Tulpon kanssa Kiuruvedelle, jossa molemmat kuolivat 1808. Vappu ja Matti Tulpon lapsista yksi jäi Kiuruvedelle, toinen avioitui Pyhäjärvelle ja loput palasivat Haapajärvelle.

Mainittakoon vielä että Tuomas Enqvist meni vielä vanhoilla päivillään uudelleen naimisiin Matti Juhonpoika Parkkilan Anna-lesken kanssa. Tuomaksella ja tällä Annalla ei ollut yhteisiä lapsia, mutta Matti Parkkilalla ja Annalla oli ainakin yhdeksän lasta joita löytyy nimillä Parkkila, Yliparkkila, Riistaniemi, Järvelä ja Järvenpää.

Mainokset

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s