Koistiloita Kuusaanjärven kaltailta ja muualtakin


 

Koistiloita_TAH

 

Ohessa kansikuva viiseisimmästä sukututkimushankinnastani. Jo useasti mainittu neljäs serkkuni Tarmo Haarala on saanut valmiiksi Kuusaan Koistiloita käsittelevän sukukirjansa ”Koistiloita Kuusaanjärven kaltailta ja muualtakin”. Olen ollut tietoinen tuosta projektista jo pidemmän aikaa, sillä olen käynyt vaihtelevan vilkasta sähköpostikestustelua Tarmon kanssa näistä sukututkimusasioista.

Kirja koostuu reilusta kymmenestä tekstisivusta joissa käydään läpi Kostilan suvun kiinteistöjen historiaa, joitakin vanhoja suvun perunkirjoja sekä muutamien suvun merkkihenkilöiden lyhyitä elämänkertoja. Tekstiosuuden jälkeen löytyy kokoelma kuvia suvun jäsenistä, minkä jälkeen alkaa ”ydinsisältö” eli sukutaulut joita kirjassa on peräti 1527 kappaletta. Tauluista muodostuu 17. sukupolveen yltävä jälkipolvitaulusto Paavo Koistiselle, joka kuoli Kuusaalla noin 1570 ja oli syntynyt ilmeisesti Rantasalmella, mutta ainakin Savossa, noin 1520. Vasta seitsemännessä jälkeläispolvessa suku haarautuu useampaan haaraan Juho Heikinpoika Koistisesta (1686-1744) sillä tiedot aiemmista polvista perustuvat verokirjanpitoon. Tällöin tietoja muista kuin talon isännästä on niukalti saatavilla.

Taulujen esittämistapa tuntui minusta aluksi vähän oudolta mutta kun luin talukkoa vähän tarkemin, havaitsin että suvussa tapahtuu varsin paljon sukupolvikatoa ja vieläpä niin että eri jälkeläispolvet ovat keskenään naimisissa, joten taulut vaikuttavat olevan melko sekavassa järjestyksessä. Se ei sinänsä olisi ongelma, mutta muutamat puutteet tiedoissa jo melko alkupolvissa vähän häiritsevät asiantuntevaa lukijaa.

Toinen ”mielipideasia” joka minua hiukan ärsyttää tässä kirjassa on se seikka että henkilöt on esitetty vain syntymänimillään, vaikka he ovat saattaneet parhaimmassa tapauksessa käyttää viittä-kuutta suku/lisänimeä elinaikanaan.

Parasta kirjassa on alkupään tekstin laatu. Siitä näkee kyllä että kirjan on kirjoittanut ammattikirjoittaja ja runoilija. Koko Koistiloiden sukutaulukko tietysti on minun kannaltani myös hyvin kiinnostava, olivathan sekä äitini että isäni tähän sukuun kuuluvia.

Mainokset

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s