Tapahtumia sukututkimusrintamalla


Vuosi on taas lähes hujahtanut edellisestä artikkelista ja kaikenlaista mielenkiintoista on tapahtunut sukututkimusprosessissani. Sain alkuvuonna syötettyä ruotusotilas Kristian Mahlmanin jälkeläiset tietokantaani, ja nyt on työn alla Katajalan suku. Näyttäisi siltä että aikoinaan Seppo Kiviojalta hankkimani teos saattaa tulla syötetyksi vuoden loppuun mennessä, tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Kuulutko sukuuni tapahtumasta Vantaalta hankin tällä kertaa tuoreen kirja ”Kilpeläisten sukutarinaa Syvänmäestä vuodesta 1561”. Alaotsikko on Heinäveden, Kangaslammin ja Leppävirran Saahkarlahden Kilpeläiset. Motivaationa tälle oli, että vaimoni, tai tarkemmin sanottuna anoppini on kahtakin kautta näiden kyseisten Kilpeläisten jälkeläinen.

dsc_1669

Kesän aikana sain selvitettyä varsin suurella varmuudelle, että esiäitini Anna Matintytär Järvelä s. 24.2.1778 polveutuu Sievin Markkulasta. Hänelle ei ole löytynyt syntymäpaikkaa, sillä vaikuttaa siltä että hänen vanhempansa asuivat Nivalassa Annan syntymän aikoihin 1770-luvulla. Nivalasta ei tuolta ajalta ole kirkonkirjoja olemassa. Vähän myöhemmin perhe kuitenkin löytyy Ylivieskan Järvelästä, ja Annakin on siellä mukana. Tästä seuraa että olen kaukaista sukua ”Mike” Markkulalle, yhdelle Applen perustajista ja mahdollisesti rikkaimmalle suomalaisjuuriselle henkilölle. Hänen isoisänsä muutti tuolta Markkulan tilalta aikoinaan rapakon taakse. Tein kesällä myös saman ”pyhiinvaellusmatkan” Markkulan tilalle, jonka Mike teki jo jokin aika sitten.

ylivieska_jarvela_1778

Kuvassa Anna vanhempineen ja sisaruksineen Järvelässä Ylivieskan rippikirjassa 1778-1782. Anna on tuo alamarginaalissa mainittu Anna jonka tässä väitetään syntyeen 1777.
Annan isä on tuo Bror Matti s. 11.2.1739 ja äiti Liisa Pekantytär s. 6.4.1731.

 

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Tapahtumia sukututkimusrintamalla

 1. Seppo Mahlman sanoo:

  Tervehdys Markku, olen kiinnostunut löytämästäsi ruotusotilas Kristian Mahlman -nimisestä henkilöstä. Olen vasta aloitteleva sukututkija kahlaten etanan vauhtia 1800-luvun Mahlmanien kulkuja Kivennavalta pääkaupunkisedulle.

  Kirjoitit myös hankkineesi Pihlajamäen Rätyjen sukukirjan nro 1. Viime vuonna ilmestyi kirja nro 2, joka valitettavasti pienen painoksen vuoksi myytiin vuoden 2017 sukujuhlissa loppuun. Olen äitini puolelta Pihlajamäen Rätyjen sukua.

  • Hei Seppo

   Kiitokset kommenteista. Oletukseni on ollut, että tuo esi-isäni Kristian Mahlman ei ole samoja Mahlmaneja kuin sinä, sillä tuon Kristianin sukunimi käsittääkseni oli ns. sotilasnimi, ja pohjalaiseen tapaan se hävisi käytöstä jo seuraavassa sukupolvessa. Sellainen teoreettinen mahdollisuus tietysti on, että Kristianilla olisi ollut tuo Mahlman-nimi jo syntyjään, mikäli hän oli kotoisin alueelta tai suvusta jossa sukunimiä käytettiin. Sotilaslähteiden mukaan tämä Kristian olisi syntynyt Kymenkartanon läänissä 1714 joten se voisi olla hyvinkin mahdollista.

 2. Seppo Mahlman sanoo:

  Hei Markku,
  Kiitos nopeasta vastauksesta. Olen pohtinut ulkomaalaisen sukunimeni taustaa, jonka vuoksi kevyetkin vinkit yritän kammata esiin.
  Parhainta kesän odotusta
  Seppo Mahlman

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s