DNA-juttua ja muuta sen sellaista


Kuten edellisessä päivityksessänoi mainitsin, oli 80 000 henkilön määrä sukutietokantani koossa lähestymässä. Eilen 6.5.2017 pääsin sitten ohi tuosta rajapyykistä. Seuraavana häämöttää sitten jo jossakin määrin näköpiirissä 100 000 henkilöä, mutta siihen mennee vielä vuosia.

Viime aikoina olen tutkinut pääasiassa varsin satunnaisia sukuhaaroja. Yksi merkittävä työpanos liittyi yhteen lähimpään FTDNA:sta löytyneeseen geenisukulaiseen, jonka sukulaisuussuhdetta itseeni en tiennyt ennestään. Nyt tiedän että yhteiset esivanhemmat löytyvät ainakin 1700-luvulta Reisjärven Ahosta.

Usein olen saanut innoitusta uusien sukuhaarojen tutkimiseen Maaselän kuolinilmoituksista. Tapanani on nimittäin täydentää ennestään sukulaisinani olleiden ihmisten esipolvia kuolinilmoituksen innoittamana. Yleensä sieltä löytyy myös uusia yhteyksiä omiin esipolviini ja samalla täydennyksiä esivanhempieni jälkeläisiin.

Eilen esimerkiksi pengoin Prättälöiden esipolvia Pyhäjärveltä. Tämä ei tosin tullut kuolinilmoituksen innoittamana, vaan keksin muuten vain tutkia Konsta Immanuel Prättälän, eli ”Kristiinan Manun” esipolvia.

FTDNA muutti hiukan tapaa laskea henkilön etnisyytta geenien perusteella. Nyt näyttäisi siltä, että olen 99% eurooppalainen (tarkemmin sanottuna suomalainen) ja alle 1 %  Läntisestä Lähi-idästä ja saman verran Tyynenmeren saarilta (Oseaniasta)? Mistähän moinen mahtaa johtua? Tiedossa olevissa esivanhemmissani on ainoastaan suomalaisia.

 

 

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Henkilökohtaista, Sukututkimus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s