Ruuska-Ruuskanen suvusta ja muusta ajankohtaisesta


Kuten aiemmin olen kertonut, hankin joku vuosi sitten Ilpo Kojolan Kala- ja Pyhäjokilaaksojen ruotusotilaista kertovan kirjan. Siinä mainitaan että yksi ruotusotilasesivanhemmistani, Erik Sjöberg, joka on minun  iiäiiii, sittemmin Erkkilä, olisi ollut alkuperäiseltä nimeltään Ruuska ja syntynyt Savossa 1708.

Tästä innostuin menemään Sukututkimusseuran kirjastoon ja perehtymään Ruuska – Ruuskanen suvusta tehtyyn kolmiosaiseen julkaisuun. Ainakaan toistaiseksi en ole tuota Erkkiä kyseisistä julkaisuista löytänyt. Sen sijaan havaitsin, että Nivalan Ruuskat polveutuvat Haapavetisestä pariskunnasta, jonka isä on Antti Juhonpoika Torkoinen (s. 12.1698 perimätiedon mukaan Ylistarossa, k. 20.4.1761 Haapavesi) ja äiti Kaisa Heikintytär Mämmi (s. 10.3.1703 Haapavesi, k. 23.5.1739 Haapavesi) . Heidän vanhin tyttärensä Kreeta (s. 15.1.1724 Haapavedellä, k. 23.6.1790 Haapavedellä) on minun äiiiäää. Tuon Kreetan nuorempi veli Antti Antinpoika Torkoinen/Ruuska (s. 29.3.1728 Haapavesi, k. 28.4.1784 Nivala) muutti Nivalan Ruuskankylälle perheineen ja perusti sinne Ruuskan uudistilan. Hän meni naimisiin Kalajoella 15.4.1754 piika Kreeta Niilontytär Sauvolan kanssa, joka syntyjään oli Hjerpe. Kreeta oli syntynyt Pyhäjoella ruotusotilas Niilo Niilonpoika Hjerpen (s. 19.3.1713 Pohjanmaalla, k. 9.5.1739 Pyhäjoella) ja Kaisa Erkintyttären tyttärenä 13.2. 1736. Tästä pariskunnasta siis polveutuvat Nivalan Ruuskat.

Haapajärvelle on muuttanut Ruuskia myös ainakin Kivijärveltä, ja mahdollisesti idän suunnalta, sillä Ruuskia on asunut mm. Pyhäjärvellä.

Tänä vuonna minulta jäi väliin ”Kuulutko Sukuuni”-tapahtuma Vantaalla, sillä olin kyseisen viikonlopun flunssassa. Sen sijaan kävin kesällä sekä Koististen, että Jaakonahojen sukukokouksissa. Jaakonahon suku julkisti päivityksenä ”Talo joen törmällä”-sukukirjaan julkaisun ”Jaakonahon suvun kantaisän Johan Sjöbegin syntymästä 300 vuotta”. Olen syöttänyt kirjan sisällön tietokantaani, ja löytänyt kirjasta tavanomaisen määrän pikkuvirheitä ja yhden isomman ongelman. Tietokantani henkilömäärä ohitti juuri 83000 henkilön rajapyykin osin tuon kirjan ansiosta.

Skannaus_20171025

Kesällä kävin Haapavedeltä ostamassa jokin aika sitten julkaistun opuksen ”Rytkyn sukua Haapavedeltä 1700-luvulta lähtien”. Sen yli tuhannelta A4-kokoiselta sivulta löytyy luettavaa vielä vuosikausiksi. Rytkyt eivät ole kovin läheistä sukua minulle, mutta noin laajasta ihmismäärästä löytyy varsin paljon yhteisiä jälkipolvia läheisempien Haapavetisten, ja muidenkin Kala- ja Pyhäjokilaakson esipolvien kanssa.

 

 

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Henkilökohtaista, Sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s