mtDNA- ja muita sukututkimusuutisia


Tervehdys taas. Tällä kertaa raportoin teettämästäni mtDNA-analyysistä itsestäni. Ennakko-odotukseni oli, että analyysistä ei tule mitään mielenkiintoista tulosta, sillä tiedossani oleva äitihaarani varhaisin edustaja eli Riitta Juhontytär Ollila, (1665-23.4.1748 ,Ylivieska) ei vaikuttanut mitenkään erityiseltä henkilöltä.

Saatuani tänään analyysin tulokset ilmeni, että kuulun haplorymään J1c2b5. Tuo ei sinäänsä ole kovin ihmeellistä, sillä J-haploryhmän katsotaan kuuluneen sen populaatioryhmän naisille, joka levitti maanviljelyksen lähi-idästä Eurooppaan noin 10 000 vuotta sitten ja jonka edustajia on merkittäviä määriä ympäri Eurooppaa.

Tarkemmassa vertailussa ilmeni että täysin samanlaista mtDNA:ta ei löytynyt keneltäkään tähän mennessä FTDNA:ssa testatuista. Lähimmät osumat löytyivät Englannista, USA:sta ja Suomesta. Suomesta kuitenkin vain kolme osumaa.

Oheisessa kuvassa näkyvät kaikki 1-3 markkerin erolla omaan mtDNA:ni löytyvät tulokset. Minä olen tuo valkoinen merkki. Muut Suomen osumat löytyivät Ulvilasta, Lumijoelta ja Kempeleestä. Kaikki minulle täysin tuntemattomia paikkakuntia.

Mielenkiintoisinta noissa osumissa oli se, että yksi Amerikan osumista oli sikäläisiä alkuasukkaita, eli siis intiaani. Voi olla, että hänellä oli menneisyydessä joku ”valloittajaesiäiti”, sillä tuo J-haploryhmän pitäisi olla eurooppalaista alkuperää.

Muuten olen viime aikoina siivoillut tietokantani keskeneräisiä haaroja tavoitteena päivittää kaikki julkiset instanssit sukulaisistani, eli sukusivustoni, geneanet-puu, FTDNA-puu ja mahdollisesti jopa Myheritage. Saatanpa kasvattaa vähän Geni-puutanikin loppuvuoden aikana.

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Henkilökohtaista, Sukututkimus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: mtDNA- ja muita sukututkimusuutisia

  1. enbraideblog sanoo:

    Hei Markku! Erik Sjöberg on myös minun esi-isäni ja olen juuri aikeissa tehdä dna testin, tai veljeni tekee sen. Mitä testiä suosittelet ja millä sait esiin tuon haploryhmän? Ota sähköpostitse yhteyttä, meillä on Pyhäjärveltä, Ol. suuri suku ja mielellään esittelen sinut kaikille heille. Olen Heikki Sirviön ja Susanna Sirviön tyttären tytär.

    • Mieluusti ottaisin sähköpostitse yhteyttä uusiin sukulaisiin, mutta tuo nimimerkkisi näyttäisi olevan tyhjä tai kovin yksityinen, eli siitä ei löydy sähköpostiosoitetta.

      Jos olet muuten pyhäjärvisten sukujen jälkeläinen, niin yhteisiä esivanhempia löytyy varmaan muitakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s