Y-Haploryhmän tarkennuksesta


Savolaispuu

Sain sähköpostia Georg Dunkelilta, joka pitää yllä N-haploryhmän (eli meidän itäsuomalaisten miesten haploryhmän) haplopuuta. Hän esitti lähisukulaisensa puolesta toivomuksen, että tilaisin täsmennyksen Y-DNA-analyysiini. Eritysesti kyseessä olisi ollut Y-Full-analyysi, jotta minun paikkani haplopuussa olisi saatu tarkennettua. Hänen arvauksensa oli, että kuulun haaraan N-Y22335, joka käsitykseni mukaan on eronnut muista N-haaroista vuoden 1500 tienoilla.

Googlaamalla Y22335 löytyy verkosta haplopuita, joiden perusteella näkee missä tuo haara sijaitsee. Joka tapausessa se on osa ns. N-haploryhmän ”savolaishaaraa”. Yllä olevassa kuvassa ylöspäin lähtevä päähaara on ”savolaishaara” ja alaspäin osittain näkyvä haara on ”karjalaishaara”  N-haploryhmästä. Tuo oletettu haarani Y22335 näkyy kuvassa oranssina.

Päivitystä alla.

Full-Y-tulokseni (Y700) ovat nyt saapuneet. Tarkemmaksi Y-haploryhmäkseni on analysoitu N-BY73550.  Tuo on varsin uusi ryhmä, eikä siinä minun lisäkseni kovinkaan monta henkilöä. Yksi Savolaisniminen henkilö löytyy, jolla todennäköisesti on minun kanssani yhteisiä esi-isiä, mutta hänen tiedossa oleva isähaaransa päättyy jo 1800-luvulle, eikä vielä osu tiedossani oleviin sukulaisiini.

Ilmeni siis, etten kuulunut tuohon arveltuun haaraan N-Y22335, vaan yhteinen esi-isämme tuo haaran kanssa muodostaa ryhmän N-Z4998, joka on syntynyt noin 1800-vuotta sitten. Molemmat ovat kuitenkin ns. savolaishaaroja.

Tietoja Markku Tahkokorpi

Uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja kevyen liikenteen edistäjä, sukututkija.
Kategoria(t): Henkilökohtaista, Sukututkimus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s