Suku

Olen harrastanut sukututkimusta jo reilut kolmekymmentä vuotta. Alkukimmokkeen sain siitä, kun sain serkuiltani Tahkokorven suvusta tehdyn sukuselvityksen. Jo aiemmin olin ollut tietoinen 70-luvulla äitini suvusta tehdystä selvityksestä joten  tietotekniikkaihmisenä päätin yhdistää nuo kaksi ja syöttää ne yhteiseen  sukututkimustietokantaan. Alkuvaiheessa käytin suomalaista ”Sukuohjelmisto”-työkalua, mutta siirryttyäni kotikoneissani Linux-ympäristöön siirsin tietokannan avoimen lähdekoodin GAPMS-ohjelmistoon.

Haapajärveltä kotoisin olevana olen tutkinut omia esipolviani Haapajärvellä ja lähikunnissa Pyhäjärvellä, Haapavedellä, Alavieskassa, Ylivieskassa, Nivalassa, Reisjärvellä, Kalajoella, Toholammilla ja Sievissä. Esipolvet johtavat myös Iisalmeen, Kiuruvedelle ja isähaara erityisesti muinaisen Kuopion maaseurakunnan, aiemman Tavisalmen aluelle (tarkemmin sanottuna Pöljän Savolaisiin) ja yksi haara sieltä vielä Juvan Leskisiin. Tämä mainittu isähaara on nimeltään Savolainen aina siihen saakka kun ensimmäinen Tahkokorpi ottaa nimen asumastaan talosta Haapajärvellä. Uusin tietoon tullut esipolvihaara näyttäisi tulevan Oulusta Haapajärven 1700-luvun lukkarin Tuomas Enqvistin mukana. Lisäksi olen tutkinut vaimoni esipolvia Heinäveden suunnalla Savossa ja Impilahden seudulla Karjalassa.

Tällä hetkellä tietokannassani on reilut 90 000 enemmän tai vähemmän sukua olevaa henkilöä. Olen pyrkinyt syöttämän kaikki Haapajärvellä noin ennen vuotta 1763 rippikirjoissa mainitut henkilöt tietokantaani siksi, että Haapajärven rippi- ja historiankirjat puuttuvat kokonaan aikaväliltä 1763-1776. 1777 jälkeisiä tietoja on siten helpompi yhdistellä aiempiin kun kaikki aiemmin paikkakulnnalla mainitut henkilöt ovat tietokannassa.

Tärkeimät tutkimani suvut ovat isäni suku Tahkokorvet ja äitini suku Kilpalat. Molemmista niistä minulla on varsin täydelliset tiedot sillä molemmat nimet otettiin käyttöön Haapajärvellä vasta 1850-luvun jälkeen. Kolmas saman tyylinen tutkimani suku on toisen isoäitini Nurmenniemen suku, mutta siinä minulla on vielä paljon puutteita.

Tahkokorpien ”kanta-anoppi” oli Maria Juhontytär Katajala, syntynyt Ylivieskan Katajalassa 8.1.1781 ja kuollut 25.7.1861 Haapajärven Kuusaan Tahkokorvessa. Hän on minun isän isän isän äidin äiti, ja ”vanhin” eli siis ensimmäisenä syntynyt Tahkokorpi-nimeä käyttänyt henkilö.

Useat esipolvihaarani johtavat 1700-luvun loppupuolella Kuusaan Olkkosessa vaikuttaneeseen perheeseen, joka alunperin oli Haapajärvenkylän Herrasia. Esivanhemmistani löytyy suurin osa Kuusaan kylän vanhoista suvuista kuten em. Olkkoset, Parkkilat, Koposet, Aholat, Koistiset ja Tulpot.

Tietokannastani löytyy myös vaimoni esivanhempia, joista osa kuuluu Sursillien suureen sukuun joten tietokannasta löytyy myös Erik Ångerman Sursill ja joitakin (tuhansia) hänen jälkeläisiään.

3 vastausta artikkeliin: Suku

 1. Kalevi Savolainen sanoo:

  Hei,

  sattuipa mukavasti, minun esi-isäni on Matti Savolainen Pöljältä (syntynyt 1694), vaimonsa Anna Hytitär. Sukua on ollut 1500-luvulta lähtien Siilinjärvellä.

  Pääsiäisterveisin Kalevi Savolainen

  • Tahkis sanoo:

   Tervehdys Kalevi,

   Hauska kuulla Savolaissukulaisistakin. Me Tahkokorvet kun olemme noin sukunimimielessä näiden Pöljän Savolaisten alalaji. Tuo nimi on vaihtunut sen verran monta sukupolvea sitten että en ole ennen ollut (tiettävästi) tekemisissä ”alkuperäisten” Savolaisten kanssa.

   Olisi mielenkintoista vaihtaa sukutietoja keskenään jatkossa.

 2. Marketta Lindroos sanoo:

  Hei! Olen Marketta Lindroos asun nyt Kemissä jä olen myös tutkinut Isäni sukua Haapajärveltä.Isänisä Antti Ahmasoja syntyi Haapajärvellä ja kuuluu korplaali Starckin sukuun. Hänen isänsä Heikki Ahmaoja os Malm oli Pher Malmin pojanpoika. Olen etsinyt Nedrigien alkuperää ja löysin tiedoistasi että olisi syntynyt ruotsissa.Vaikka minulle kerrottiin että Nedrig nimi on myös sotilasnimi eli muutettu jostakin muusta nimestä.Kun ruotsinkielentaitoni on erittäin huono, olisin kiitollinen jos jotakin tiedät. Tiedän joitakin jotka etsivät samaaniin voisin ilmoittaa heillekin.Kiittäen Marketta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s